Köszönjük a Magyar Állam és az Európai unió támogatását.

ELTE-SOFT KUTATÁS-FEJLESZTŐ KUTATÁS-FEJLESZTŐ NONPROFIT KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG

AZ ELTE-SOFT KFT. H2020 KERETPROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE TÖRTÉNŐ FELKÉSZÍTÉSE

A „Horizont 2020 program ismeretek bővítése” elnevezésű képzési program célja, hogy bemutassa a kutatás-fejlesztési ötlet kitalálásától a sikeres H2020 pályázatok felé vezető utat. A tréningek révén a résztvevők ismereteket szereztek a pályázati információs forrásokról, a pályázás, partnerkeresés, konzorcium alakítás folyamatáról. Továbbá cél volt, hogy a résztvevők megismerjék a reális költségvetés tervezésével és projekt dokumentáció előállításának menetét, illetve fel tudják mérni az ehhez szükséges erőforrásokat. A képzés a H2020 keretprogram és annak eszközeinek ismertetésén túl az IKT ágazat számára releváns többi közösségi programot is prezentálta.

Az első alkalom egy plenáris ülés keretében zajlott, melyre az összes résztvevő (körülbelül 150 fő) meghívásra került. Ennek keretében különböző egyéb infokommunikációs kutatás-fejlesztési közösségi programok kerültek bemutatásra úgy, mint a COSME, Erasmus és egyéb regionális programok.

A széles körben ismert Schuman Associates részletesen ismertette a brüsszeli támogató intézményekkel való közvetlen tapasztalatait, a lobbi lehetőségeket és a döntéshozókkal való mindennapi együttműködések rejtelmeit. Továbbá jó tippekkel szolgált a magyar vállalkozások számára ahhoz, hogy a koncepcióikkal tovább tudjanak lépni és azok megvalósításához Európai Uniós finanszírozást tudjanak bevonni.

A plenáris ülésen egy pályázati értékelő is megosztotta a tapasztalatit, rámutatva a pályázatok tipikus hibáira, amik meghiúsítják azok sikerességét, illetve a nyerési faktorokat is ismertette, amik pozitívan befolyásolják az értékelők véleményét.

A tréning plenáris napján a Shuman Associates képviselőjétől átfogó képet kaptunk az Európai Bizottság infokommunikációs kutatás-fejlesztési programjairól (Erasmus +, COSME, H-2020 ICT), továbbá jól hasznosítható tanácsokat, a lobbihelyzetről és közösségi programokról. Ms. Lene Topp előadói stílusa rendkívül meggyőző és közvetlen volt. A magyarországi pályázat-értékelő meghívása és tanácsai hasznosnak bizonyultak a pályázatok összeállítása és az értékelési szempontok figyelembe vétele szempontjából. Az Európai Bizottság IKT Munkaprogramjának bemutatása átfogó ismereteket nyújtott a kutatási keretekről és a programpillérekről. Cégünk a szakmai nap végén igénybe vette az előadók által ajánlott segítő lehetőségeket (személyes beszélgetésben ismertettük eddigi tapasztalatainkat, konzultáltunk egyedi problémáinkról).

A workshop előadásai közben a tréning résztvevőinek alkalma nyílt az előadások közben is arra, hogy megvitassák a problémás kérdéseket. A kiscsoportos előadások során az előadók meggyőző tapasztalataik egész sorát ismertették a hallgatósággal. A projektek tervezéséről, továbbá a sikeres pályázatok projektjeinek megvalósításáról és projektvezetéséről is részletes információk hangzottak el. A gyakorlati feladat szerepeltetése meglepő volt, de nagyon hatásos: a pályázatok elkészítését és értékelését is „testközelből” tapasztaltuk.

A nagy volumenű tudás- és ismeretanyag ennyi idő alatt nehezen átadható: az előadások diáin, amelyeket utólag rendelkezésünkre bocsátott a szervező, még bővebb információ (koncepcionális és gyakorlati információk, linkgyűjtemények) található meg. Ez előreláthatólag sok segítséget fog nyújtani a pályázatok kidolgozása és megvalósítása minden fázisában.

Tematika

Kapcsolódás a képzésen elhangzott szakmai anyagokkal Modul
Plenáris ülés
2015. augusztus 25.
Workshop
2015. szeptember 01.
a) Általános ismeretek a Horizont 2020 programról Kincses Zoltán: Pályázati Javaslatértékelők tapasztalatai c. előadás Mérei Patrícia - Dr. János Hamar –
1. előadás,
3. előadás – 1-6. diák
b) SME Instrument ismeretek Lene Topp (Schuman Associates) HORIZON 2020 c. előadása Mérei Patrícia - Dr. János Hamar –
3. előadás – 13-18. diák
c) Kollaboratív projektek Lene Topp (Schuman Associates) HORIZON 2020 c. előadása Mérei Patrícia - Dr. János Hamar –
2. előadás,
3. előadás (6-12 diák és 19-)
d) projektmenedzsment, Horizont 2020 projektek projekt menedzsmentje Kincses Zoltán: Pályázati Javaslatértékelők tapasztalatai c. előadás Mérei Patrícia - Dr. János Hamar –
4. előadás
e) pénzügyi menedzsment, Horizont 2020 projektek pénzügyi menedzsmentje Kincses Zoltán: Pályázati Javaslatértékelők tapasztalatai c. előadás Mérei Patrícia - Dr. János Hamar –
5. előadás

A projekt várható befejezése: 2015. november 30.

A támogatás összege: 11.82 millió forint

A támogatás mértéke: 75%

A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GOP-3.3.4-15-2015-0100